Bastiaan van Gils

"Kwaliteit betekent dat iemand er iets voor wil doen."

Versie 12 september 2024

Motto

Het motto waarnaar ik streef te leven en naar anderen hanteer:

"Kwaliteit betekent dat iemand er iets voor wil doen."

Dit motto komt voort uit een inzicht dat ik opdeed in het boek Quality Software Management van Gerald M. Weinberg. Hij schrijft daarin ongeveer: "Kwaliteit is geen objectief begrip, maar betekent dat iets waarde heeft voor iemand." Dat uitgangspunt onderschrijf ik. Vanuit eigen visie en ervaring aangevuld tot: "Als iets1 waarde heeft voor iemand, dan wil iemand er iets2 voor doen." Zo ontstaat mijn motto, dat breder van toepassing is dan op software alleen.

Profiel

Mijn talenten zijn analyse, ruimdenkendheid, vindingrijkheid en inspiratie. Deze heb ik ontwikkeld door mijn aanhoudende interesse in technische natuurkunde, systeemtheorie, procesverbetering (jargon: Lean, Thoery of Constraints en Action Science), communicatie en leren. Mijn beste werk doe ik in onderzoek & ontwikkeling, ontwerpen & creëren, en helpen & zorgen. Controleren & handhaven vind ik moeilijker, maar doe ik vanuit de ambitie mijn kwaliteitscirkel op peil te houden. Regelen & organiseren laat ik graag over aan mensen die daar beter in zijn dan ik. Goede financiële beloning drijft mij als volwaardig lid van de materieel kapitalistische samenleving. Wanneer mijn resultaten in de praktijk gebruikt worden en af en toe wat sensatie motiveren mij. Ze zorgen respectievelijk voor een gevoel van betekenis en dat ik leef. In mijn team van collega's vind ik het voorwaardelijk dat we kunnen en mogen praten over hoe we waarnemen, rederenen en handelen zodat het team zich blijft ontwikkelen. Ik vind het van belang dat het team waarin ik werk een expliciete, meetbare doelstelling stelt of krijgt, zodat we kunnen toetsen en communiceren met anderen hoe onze prestaties zijn en zich ontwikkelen. Ook stel ik er prijs op dat in mijn werk zowel de sensor-, regelaar- als actuator-rol een plek hebben, zodat ik zelf in contact blijf met de buitenwereld.

Persoonlijke achtergond

Toekomst- en gevangenisverhalen, zowel in boek- als filmvorm boeien mij. Bijvoorbeeld: Star Trek, Star Wars, Battlestar Galactica, 1984, Brave New World, Blokken, Minority Report, I Robot, The Shawshank Redemption, The Last Castle, Escape Plan, Tau, Ready Player One (en Two). Daarnaast zou ik er graag meer reizen in de natuur, beter worden in Aikido en klussen in & om huis. Ik raakte in mijn tienerjaren al gefascineerd door het reflexieve spel Nomica van Peter Suber. Het is, denk ik, de beste analogie van het echte leven. Sla de volgende zin maar over. Paradoxale communicatie vind ik tegelijk storend en behulpzaam. Ik heb eens een teken- en taalset ontworpen om uit te vinden wat er voor communicatie eigenlijk allemaal nodig is. Schrijven en abstracte kunst maken geven mij energie.

Contact

Wil je contact met mij leggen? Zie de contactpagina.

Inspiratie

Tot slot nog een quote waar ik in goede en slechte tijden wat aan heb en daarom hier graag deel:

I believe there is no philosophical high-road in science, with epistemological signposts. No, we are in a jungle and find our way by trial and error, building our road behind us as we proceed. We do not find signposts at crossroads, but our own scouts erect them, to help the rest.
Max Born in Experiment and Theory in Physics (1956), p. 44